Μην κάνεις τη μετακόμιση μόνος σου

Όποιος λέει ότι το να κάνεις λάθη είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτε μάλλον δεν έχει επιχειρήσει να μετακομίσει μόνος του. Το να κάνεις το λάθος είναι κακό. Αλλά το να κάνεις το λάθος κατά τη διάρκεια μίας σημαντικής μεταβολής της ζωής σου, όπως μία μετακόμιση, είναι ακόμη χειρότερο.

Ακόμη και μικρά αθώα λάθη αμέλειας ή άγνοιας μπορούν μερικές φορές να αποδειχθούν κοστοβόρα, απλά επειδή οι συνθήκες οδήγησαν σε λάθος εκτιμήσεις, υποτιμήσεις ή απλές αδυναμίες – εξίσου σημαντικές με την ίδια τη μετακόμιση.

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο λάθος όταν μετακομίζει κανείς από μόνος του είναι να υποτιμήσει το μέγεθος της δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος. Υπάρχουν τόσοι σημαντικοί παράγοντες και κρυφές πτυχές σε μία ιδιωτική μετακόμιση – τόσες πολλές που είναι εύκολο να αποθαρρύνουν κάποιον από την επιχειρήσει μόνος του.

Η λίστα με τα «πρέπει» μίας εταιρείας μετακομίσεων περιλαμβάνει κάπου 120 σημεία που πρέπει να εκπληρωθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετακόμιση. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, γιατί το να αναθέσει κανείς σε επαγγελματίες τη δύσκολη αυτή αποστολή, αποτελεί τη συνήθη μέθοδο μετακόμισης των πολύτιμων αντικειμένων, μικρών και μεγάλων μίας οικοσκευής από το σημείο Α στο σημείο Β (η νέα σας κατοικία).

Είστε σίγουροι ότι θα στοιχίσει λιγότερο;

Όλα ξεκινούν από το κλασσικό: Μία μετακόμιση χωρίς την ανάθεσή της σε επαγγελματίες μεταφορείς είναι φθηνότερη.

Πολλοί πιστεύουν ότι το να οργανώσουν μία μετακόμιση μόνοι τους είναι ΠΑΝΤΟΤΕ φθηνότερο από το να την αναθέσουν σε μία εταιρεία μετακομίσεων, τουλάχιστον ως προς τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδικασίας.

Κι ενώ αυτή η διαδεδομένη άποψη περί μετακόμισης θα μπορούσε να ευσταθεί, αυτό θα ίσχυε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

• όταν η απόσταση δεν είναι μεγάλη,
• όταν υπάρχει διαθεσιμότητα καλών φίλων, πρόθυμων να συνδράμουν για αρκετή ώρα και με πολύ κόπο,
• όταν υπάρχει πρότερη εμπειρία από μία τέτοια διαδικασία και
• όταν το νοικοκυριό που είναι να μεταφερθεί δεν είναι μεγάλο.

Τα κρυφά κόστη

Ακόμη και τότε όμως, ο καθένας που νιώθει έτοιμος να ξεκινήσει μία περιπέτεια μετακόμισης με επιτυχές αποτέλεσμα δεν πρέπει να ξεχνάει το «σκορ» των κρυφών εξόδων του να μετακομίζεις μόνος σου.

Το να παραλείψεις λοιπόν να προβλέψεις αυτά τα κρυφά έξοδα θα αποτελούσε σημαντική παράληψη στην σύνταξη του προϋπολογισμού σας, με κίνδυνο να πέσετε εντελώς έξω.

Έτσι, όποτε βρεθείτε έναντι του πραγματικά σκληρού διλήμματος για το αν πρέπει να μετακομίσετε μόνοι ή με τη συνδρομή μίας εταιρείας μετακομίσεων, υπολογίστε οπωσδήποτε τα κάτωθι έξοδα:

• υλικά συσκευασίας,
• εξοπλισμός και οχήματα μετακόμισης,
• καύσιμα, διόδια και δαπάνες στάθμευσης,
• σίτιση και μετακίνηση της ομάδας σας.

Επίσης, δε θα έπρεπε ποτέ να παραλείψετε το ενδεχόμενο ζημιών σε ξένη περιουσία – πέραν της δικής σας δηλαδή, τραυματισμών λόγω απειρίας, μηχανικών βλαβών, τροχαίων ατυχημάτων. (Οδηγώντας για παράδειγμα ένα πολύ μεγαλύτερο όχημα από αυτό που έχετε συνηθίσει για να μεταφέρετε τα πράγματά σας στο νέο σας σπίτι)

Γι’ αυτό το λόγο, έχοντας αναλογιστεί αυτά τα συνήθως ξεχασμένα έξοδα μίας ερασιτεχνικής μετακόμισης, στο τέλος της ημέρας, ίσως αποδειχθεί ότι δεν εξοικονομήσατε όσα θα θέλατε ή και ότι μπήκατε μέσα, λόγω της εσφαλμένης κρίσεώς σας.

Write a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *